Máslová vánočka | Recept

23 prosince, 2020

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem vánočku nepekla a ani to nezkoušela. Vždy mě odradilo to, z kolika pramenů se vánočka plete. A radši jsem ji vždy koupila nebo jsme ji od někoho dostali 🤗.

Tento rok je jiný…

Letos je ale takový zvláštní rok a i věci, co se dějí okolo jsou takové jaké jsou. Někdo začal například s vánoční výzdobou už na konci listopadu/začátkem prosince a někteří už při tom nazdobili i 🎄. Také jsem si všimla, že i lidé víc zdobí své domácnosti, více i pečou a to mě přilákalo zkusit upéct letos poprvé vánočku ✨.

Na sítích mě to doslova „spamovalo“, až mě to tak navnadilo a začala jsem si průběžně ukládat různé recepty, abych si pak vybrala ten, který mi bude nejvíce vyhovovat. Sama jsem pak ještě zapátrala na internetu a našla recept, který zvítězil nad všemi, které jsem měla uložené.

Kdy vánočku upéct?

Vánočku peče většina lidí den před Štědrým dnem, aby stihla uležet a mohli si ji dát 24. 12. k snídani.

Jelikož to byla moje první vánočka, chtěla jsem mít trochu „rezervu“ a při nejhorším i čas upéct ji po druhé, kdyby se náhodou nepovedla 🙈, (to se ale naštěstí nestalo 😇🤩). Upekla jsem ji tedy už 22. 12. Vánočku jsem pekla podle tohoto receptu:

Ingredience:

  • 2 hrsti rozinek
  • 2 PL rumu
  • 3/4 kostky droždí
  • 100 g moučkového cukru + na poprášení
  • 150 ml plnotučného mléka, vlažného
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu (nemusí být)
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 125 g másla, rozpuštěného
  • 100 g loupaných mandlí

Postup:

  1. Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na-bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.
  2. Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem).
  3. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.
  4. Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30 cm.
  5. Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně. Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů. Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem a posypte zbylými nasekanými mandlemi.
  7. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.
  8. Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.
  9. Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

Tipy:

Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

Recept ze stránky apetitonline.cz

Má příprava

S přípravou vánočky jsem začala už dopoledne, aby měla dostatek času vykynout a pak ještě i na plechu upletená. Vánočku jsem nikdy nepletla, natož z 9 pramenů, proto jsem si musela najít návod, jak se taková vánočka plete. Na YouTube jsem si našla video a dle toho jsem jí krásně upletla. Spodní patro jsem pletla 2x, protože jsem se pak v tom sama zapletla 😅, ale nakonec jsem to zvládla a vznikla z toho krásná vánočka!

Pak už jsem jí jen dala do trouby péct a čekala nedočkavostí až se upeče. V troubě se mírně naklonila na jednu stranu, ale to vůbec nevadí. Nechala jsem ji vychladnout, pak ji pocukrovala a pak jsme jí ještě ten den museli doma všichni ochutnat. Všem moc chutnala 🤗🤩 a těším se, až ji zase budu péct, příště už to zvládnu určitě rychleji 😊.

Také pečete na Vánoce nebo den před Štědrým dnem vánočku, aby jste měli dobrou snídani? Já mohu vánočku jíst klidně celoročně, než jen o Vánocích, a jak to máte vy? 🙂


4 Komentáře

  • Zuzka 1 ledna, 2021 at 22:32

    Teda, vydarila sa ti. Ja som ešte vianočku nikdy nepiekla.. ale raz snád vyskušam 🙂

    • Jájuška 2 ledna, 2021 at 15:27

      Mockrát děkuji ♥. Taky jsem jí nikdy nepekla, ale minulý rok jsem se hecla a řekla že ji vyzkouším :-). Sice to je proces na celý den, ale není to tak těžké. Už teď se těším až ji budu zase péct a věřím, že tobě se také povede :-).

  • Terka 2 ledna, 2021 at 13:26

    Já se letos také poprvé pustila do vánočky a naštěstí se povedla :). Tvoje vypadá krásně a také parádní recept! 🙂

    • Jájuška 2 ledna, 2021 at 15:31

      Mockrát děkuji ❤. Na internetu je receptů spousta, ale tento mě zaujal nejvíc :-), a ještě že YouTube je plný návodů, jak vánočku uplést, bez toho bych to totiž nezvládla 😁. Jsem ráda, že vánočka se povedla i tobě 😊.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Úvod

    Úvod

    Blog o tipech na výlety po České republice, které jsou vhodné i pro pejsky🐾! Články jsou doplněné fotkami z míst 🙂, ale také o tipy, zkušenosti a zážitky. Doufám, že se vám bude na blogu líbit a že vás svými články budu inspirovat k navštívení a poznávání krásných míst.

    Sledujte mě

    Odebírejte blog e-mailem

    Chcete být informováni o novém příspěvku?
    Zadejte váš e-mail a potvrďte.

    Nový příspěvěk

    Nejnovější příspěvky

    Archív příspěvků

    Oblíbené články

    ×