Dlouho, ale opravdu dlouho jsem hledala nějaký recept na klasický perník, který by po upečení a ještě tak den dva byl krásně vláčný. Všechny recepty, které jsem doposud vyzkoušela, tak po upečení byl vždy perník suchý a nechutnal mi.
Když jsem byla u kamarádky, dala mi ochutnat a já se dotazovala na recept. Škoda, byl z prášku 🙈. Nějaký čas jsem ho taky pekla, protože po upečení byl krásně vláčný a nadýchaný. Ale co když někdo někdy přijde na návštěvu a bude mít stejnou otázku jako já a já bych mu řekla, že je z prášku.
Začala jsem tedy hledat různé recepty na internetu. Bohužel ve většině byla vždy nějaká ingredience, která se mi tam moc nelíbila. Přiznám se, že já moc neumím experimentovat ani nijak nahrazovat suroviny a tak vždy peču podle toho, co tam je. Maximálně někdy z poloviční dávky, ale jinak se vždy držím toho, co je v ingrediencích napsáno.
Tento recept na krásně vláčný a nadýchaný perník jsem našla někde na Instagramu. Bohužel si už nepamatuju, kdo je autorem 😕, ale i tak vám ho sem napíšu. Od té doby, už totiž jiný nepeču 😅🙈.
Ingredience, které budete potřebovat
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vajíčko
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 2 PL kakaa
Postup
- Všechny suroviny smícháme dohromady a hezky promícháme ve vláčné těsto.
- Plech si vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Dáme péct na 170° na 20 minut.
- Až perník vychladne můžeme posypat moučkovým cukrem nebo doupravit dle svého 🤗. (poleva, kokos, čokoláda, marmeláda)


Co vy a hrnkové recepty? Já osobně podle nich peču nejraději 🤗

10 Komentáře
Vypadá výborně, perník mám moc ráda, i když jsem ho už celkem dlouho nedělala, akorát teď o víkendu jsme s přítelem pekli klasické vánoční perníčky a jsou také moc dobré 🙂
Ještě mám teda na perníku ráda takovou tu citrónovou (bílou) polevu, ale zatím se mi nikdy tak nepovedla 🙈. Tak to je dobře, že se vám povedly 🎄🙂.
Vypadá to krásně 🙂
Děkuji 🙂
Moc se ti povedl! Já už teda perník dlouho nepekla 🙈 mám recept od maminky, na který nedám dopustit. Ale radši mám gramazove recepty, pak se ti nestane, že máš větší hrníček či něco podobného 🙂
WantBeFitM
Děkuji 🤗. Jooo to je pravda nu.. Mě osobně se podle těch hrnkových peče nejlíp, ale někdy určitě moučníky atd je lepší péct podle gramáží… 🙂.
Mám dost podobný, ne-li stejný recept. Až na to, že se snažím dělat zdravější variantu..takže špaldová mouka, med a tak 😀 Miluji perník a kupodivu ten má rád i přítel 🙂
I ve zdravější verzi věřím, že bude moc dobrý 😊. Přítel taky moc není na moučníky, ale perník, štrůdl a cokoliv s mákem nikdy neodmítne 😊.
Naše babi vždycky dělala naprosto dokonalý nadýchaný a vláčný perník. Už dlouho nedělala, tak je čas jí poprosit. I když teď na Vánoce bude všeho sladkého tolik, že je to asi zbytečné. 😀
Každopádně recept si ukládám, až budu konečně žít někde, kde bude i prostor na pečení, tak ho třeba vyzkouším. 🙂
Recepty babiček byly vždy nejlepší, škoda že jsem si dříve taky o nějaké neřekla 🙂. Ulož a snad ho i brzy vyzkoušíš 🤗.