Nikdy, ale opravdu nikdy jsem vánočku nepekla a ani to nezkoušela. Vždy mě odradilo to, z kolika pramenů se vánočka plete. A radši jsem ji vždy koupila nebo jsme ji od někoho dostali .
Tento rok je jiný…
Letos je ale takový zvláštní rok a i věci, co se dějí okolo jsou takové jaké jsou. Někdo začal například s vánoční výzdobou už na konci listopadu/začátkem prosince a někteří už při tom nazdobili i . Také jsem si všimla, že i lidé víc zdobí své domácnosti, více i pečou a to mě přilákalo zkusit upéct letos poprvé vánočku
.
Na sítích mě to doslova „spamovalo“, až mě to tak navnadilo a začala jsem si průběžně ukládat různé recepty, abych si pak vybrala ten, který mi bude nejvíce vyhovovat. Sama jsem pak ještě zapátrala na internetu a našla recept, který zvítězil nad všemi, které jsem měla uložené.
Kdy vánočku upéct?
Vánočku peče většina lidí den před Štědrým dnem, aby stihla uležet a mohli si ji dát 24. 12. k snídani.
Jelikož to byla moje první vánočka, chtěla jsem mít trochu „rezervu“ a při nejhorším i čas upéct ji po druhé, kdyby se náhodou nepovedla 🙈, (to se ale naštěstí nestalo 😇🤩). Upekla jsem ji tedy už 22. 12. Vánočku jsem pekla podle tohoto receptu:
Ingredience, které budete potřebovat
- 2 hrsti rozinek
- 2 PL rumu
- 3/4 kostky droždí
- 100 g moučkového cukru + na poprášení
- 150 ml plnotučného mléka, vlažného
- 500 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- jemně nastrouhaná kůru z 1/2 biocitronu
- špetku muškátového květu
- špetku mletého anýzu (nemusí být)
- 3 žloutky + 1 vejce na potření
- 125 g másla, rozpuštěného
- 100 g loupaných mandlí
Postup
- Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na-bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.
- Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem).
- Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.
- Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30 cm.
- Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně. Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.
- Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů. Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem a posypte zbylými nasekanými mandlemi.
- Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.
- Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.


Recept ze stránky apetitonline.cz
Tipy
Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.
Má příprava
S přípravou vánočky jsem začala už dopoledne, aby měla dostatek času vykynout a pak ještě i na plechu upletená. Vánočku jsem nikdy nepletla, natož z 9 pramenů, proto jsem si musela najít návod, jak se taková vánočka plete. Na YouTube jsem si našla video a dle toho jsem jí krásně upletla. Spodní patro jsem pletla 2x, protože jsem se pak v tom sama zapletla 😅, ale nakonec jsem to zvládla a vznikla z toho krásná vánočka!
Pak už jsem jí jen dala do trouby péct a čekala nedočkavostí až se upeče. V troubě se mírně naklonila na jednu stranu, ale to vůbec nevadí. Nechala jsem ji vychladnout, pak ji pocukrovala a pak jsme jí ještě ten den museli doma všichni ochutnat. Všem moc chutnala 🤗🤩 a těším se, až ji zase budu péct, příště už to zvládnu určitě rychleji 😊.
Také pečete na Vánoce nebo den před Štědrým dnem vánočku, aby jste měli dobrou snídani? Já mohu vánočku jíst klidně celoročně, než jen o Vánocích, a jak to máte vy? 🙂

4 Komentáře
Teda, vydarila sa ti. Ja som ešte vianočku nikdy nepiekla.. ale raz snád vyskušam 🙂
Mockrát děkuji ♥. Taky jsem jí nikdy nepekla, ale minulý rok jsem se hecla a řekla že ji vyzkouším :-). Sice to je proces na celý den, ale není to tak těžké. Už teď se těším až ji budu zase péct a věřím, že tobě se také povede :-).
Já se letos také poprvé pustila do vánočky a naštěstí se povedla :). Tvoje vypadá krásně a také parádní recept! 🙂
Mockrát děkuji ❤. Na internetu je receptů spousta, ale tento mě zaujal nejvíc :-), a ještě že YouTube je plný návodů, jak vánočku uplést, bez toho bych to totiž nezvládla 😁. Jsem ráda, že vánočka se povedla i tobě 😊.