Ze série výletů #6 | Jaké suvenýry sbírám

24 července, 2021

Poslední článek z této série bych ráda věnovala a zároveň zakončila tím, co na cestách/výletech sbírám. Vždy jsem ráda, když si mohu z navštíveného místa odnést nějakou vzpomínku a doma si ji mohu vystavit 😊. Pak se na ní podívám a připomenu si tak nějaký zážitek nebo výlet celkově.

Co všechno sbírám?

Turistické známky, pohledy, památeční mince, magnetky.

Jako první, jsem začala sbírat a sbírám dodnes jsou turistické známky (jsou to kulaté, dřevěné, vypalované plakety, které jsou suvenýrem a zároveň „potvrzením“ o dosažení turisticky atraktivního místa).

Kde a za kolik se dají koupit

Když jsem je začala sbírat, pamatuji si, že stály 20 – 25 korun. Dnes už jsou dražší a stojí něco kolem 40 – 45 korun.

Vždy je seženu ve stánku, kde prodávají i další suvenýry nebo v okénku, kde je například občerstvení a pokud ne, tak na internetu se dá vždy dohledat, kde turistické známky navštíveného místa prodávají. Někdy se může stát, že na daném místě můžete zakoupit více známek, což je určitě dobré 🙂, pár jich takhle občas na jednom místě koupím, ale snažím se jen ty z míst, která vím, že navštívíme nebo už jsme navštívili.

Moje sbírka

Doma už mám pěknou sbírku! Dají se na ně pořídit skříňky a tam si je řadit. Mě se líbí je mít hezky na očích a proto je mám takto na nástěnce jednu vedle druhé 🙂.

Když se zakoukáte, uvidíte tam dvě nakousnuté/okousané TZ 😅🙈. Když byl Dastík štěňátko, trošku si na nich brousil zoubky 😅, ale přežily!

Dříve jsem měla i aplikaci, kde jsem je měla všechny zaznamenané, aby se mi nestalo, že bych nějakou koupila 2x (už se mi to totiž párkrát stalo), ale bohužel nějak přestala fungovat a pak ji snad smazali úplně 😞, ale alespoň funguje web , kde jsem si vytvořila účet a všechny známky, které mám jsem si tam označila a uložila do své sbírky 😊.

Ne webu se dá označit, co všechno sbíráte (turistické známky + výroční, nálepky, výletky, atp.), pak se to rozdělí do jednotlivých sbírek a vy máte tak přehled o tom, co máte a co ne 😉.

Jaké suvenýry sbírám dál…

Turistické známky sbírám opravdu aktivně a asi nejvíce ze všeho. Mezi další sběratelské předměty které sbírám patří například magnetky, pohledy, zvonečky (pro mamku), památeční mince, obrázky na zeď (většinou jen ze zahraničí).

Dříve jsem pohledy kupovala na každém rohu. Dnes už tolik ne, protože si většinu sama nafotím, ale občas si ještě nějaký koupím, například z nějakého zámku nebo památky.

Magnetky jsem začala sbírat s mamkou celkem nedávno, takže takovou velkou sbírku zas nemáme, ale pomalu ji tvoříme 🙂. Máme už i nějaké magnetky ze zahraničí nebo dovezených od známých.

Zvonečky nesbírám já, ale moje mamka a když někde jsme a nějaký hezký mi padne do oka, koupím ji ho do sbírky 🙂.

Památeční mince taky sbíráme jen občas a to musí být hezká (hezký obrázek na ní 😁) abychom si „vytočili“. Pár jich máme 🙂.

A jako poslední obrázky na zeď. Ty kupujeme spíš jen v zahraničí. Co nám ale chybí je z naší Prahy! Musím to napravit!


Jaké suvenýry sbíráte vy?


12 Komentáře

  • Zdena KOjecká 24 července, 2021 at 20:28

    Ahoj,dnes jsem našla Tvůj blog…a jsem z něj nadšená!!a Tvůj dnešní příspěvek?já sbírám taky dřevěné tur.známky,taky je mám na korkových nástěnkách..Taky sbírám pohledy a magnetky a zvonečky-těch mám kolem 1400 ks…jsem si myslela,že jen já jsem takový sběratel,ale vidím,že v tom nejsem sama.
    Přeju Ti krásné letní dny!Zdena

    • Jájuška 28 července, 2021 at 18:38

      Vítám Tě 😊 a jsem ráda, že se ti u mě na blogu líbí, moc mě tvůj komentář potěšil 🤗! Tak to je paráda, pro mě vždy měly větší kouzlo ty dřevěné turistické známky, než dnešní papírové vizitky, které se lepí do turistického deníku, ale každému se líbí něco jiného 🤗. Pááni, tak to máš ooopravdu velkou sbírku zvonečků, klobouk dolů! 😍

  • Barborah 25 července, 2021 at 14:19

    To je hezký nápad na článek!
    Musím říct, že jsem byla dřív také velký sběratel, nikdy jsem odnikud neodešla s prázdnou.
    Odstěhováním do UK se tohle u mě ale velmi změnilo, a jsem v tomto nyní minimalista. Raději ušetřím, a také se nemusím obávat „zbytečností„, když by bylo třeba se třeba zas stěhovat přes půl Evropy. Také už mě to nebaví tak, jako kdysi.
    Co si ale schovávám jsou vstupenky, pěkné papírové průvodce, letáky atd., a ty si lepím do cestovního deníku, kam občas vložím i pěkný pohled, pokud ho mají. Ráda je i posílám, takže jediné, co obvykle kupuji jsou právě pohledy. Nejlepší vzpomínky nám ale stejně nikdo nevezme, ty nám navždy zůstanou!

    • Jájuška 28 července, 2021 at 18:35

      Děkuji Baru ❤. To chápu, musím říct, že i já si nechávám takhle vstupenky z různých akcí, různé letáčky, průvodce atd, 😅🙈, ale zatím to mám všechno na jedné hromadě a přemýšlím, že bych si také něco takového vytvořila a třeba si to tam lepila, to určitě není špatný nápad 😊. Ale přesně, vzpomínky nám nikdo nevezme, ty už nám zůstanou navždy ❤!

  • Terka 27 července, 2021 at 4:38

    Páni, to si vozíš hodně různých památek a suvenýrů :). A hlavně máš pořádnou sbírku :). Já ještě donedávna sbírala turistické vizitky a lepila si je do deníku na ně, ale už to nedělám, teď se snažím si odnést aspoň jednu fotku z nějakého výletu a pak si je potupně tisknu a tvořím si kroniku :D.

    • Jájuška 28 července, 2021 at 18:32

      No jak kdy 😅, někdy se stane, že něco nemají.. Děkuji, turistické známky sbírám už pár let 😅. I památečný kronika se vzpomínkami na různé místa a výlety je skvělý nápad 🤗, já si fotky nechávám vyvolávat a pak z toho tvořím různá alba.

  • Smile Thess 1 srpna, 2021 at 9:08

    Krásné, turistické známky sbírám také, mám jich podobnou sbírku a už nevím kam s nimi 😀

    • Jájuška 1 srpna, 2021 at 10:48

      Děkuji 🤗. Za mě koupit další nástěnku 😅.

  • WantbefitM 1 srpna, 2021 at 15:24

    Možná to bude znít divně, ale já sbírám hlavně „fotky“. Jakože se na tom místě, ideálně s tou památkou vyfotíme 😀 🙂 Jinak mamce vždy, když jedu do zahraničí, tak kupuju magnetku, protože je sbírá 🙂 A pohledy jsem si kupovala dřív, teď už je jen koupím a pošlu kamarádkám a rodině 🙂

    WantBeFitM

    • Jájuška 7 srpna, 2021 at 20:16

      Vůbec ne, každý sbíráme něco a já to chápu a respektuji 🤗. Každý si tvoříme vzpomínky jinak 😊❤ ale tvoříme.

  • Eli 19 srpna, 2021 at 6:04

    Dřív jsem sbírala pohledy, ale omrzelo mě to. Teď jako rodina sbíráme magnetky a to se mi líbí o moc víc 😀
    Obdivuju tvou sbírku turistických známek!!

    • Jájuška 21 srpna, 2021 at 17:27

      Děkuji 🤗. Pravda, magnetky přeci jen mohou zdobit více míst než pohledy 🙈.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    O mně

    O mně

    Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

    ⬇ Sledujte mě ⬇

    Nový článek ✨

    Nejnovější příspěvky

    Archív příspěvků

    Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

    ×