Naše Velikonoce | Recept

7 dubna, 2021

Velikonoce, už druhé v Lockdownu…ale ani to nás neodradilo, aby jsme si je trochu neužili. Nijak ve velkém je neslavíme, ale vždy obarvíme symbolicky pár vajíček, upečeme velikonoční dobroty/symboly (beránka, mazanec). A to i letos!

Na Velikonoce se netěším z důvodu pomlázky, nijak mě to extra neláká, stačí symbolicky nebo klidně i vůbec 🙂. Já mám nejraději to pečení a že doma můžeme udělat alespoň nějakou malou symbolickou výzdobu – na to se vždy těším 🙂.

O výzdobu jsme se nepřipravili ani letos a trochu si to vyzdobili 🤗. Navíc jsme se díky tomu i hezky jarně naladili – koupili jsme velikonoční osení, tulipány a také žluté narcisky. Při procházce jsem uloupla pár větviček zlatého deště na dekoraci. Musím říct, že sehnat nějaký hezký, rozkvetlý a krásně žlutý nebylo tak jednoduché.. buď už byl špatný nebo nebyl ještě rozkvetlý. Ale pár větviček jsem sehnala 😊.

Na Velikonoční pondělí jsem začla něco málo péct už v pátek, když bylo volno 🙂 a to linecké s velikonočními motivy, recept jsem použila tento, podle kterého jsem pekla na Valentýna linecká srdíčka srdíčka. Pak jsem upekla ještě pár perníčků.

V sobotu jsem upekla mazanec podle tohoto receptu a můžu říct, že letos se fakt povedl a jen se po něm zaprášilo! Minulý rok jsem ho myslím pekla z poloviční dávky, proto je na fotce tak nízký, ale letos jsem ho upekla z dávky celé a nechala ho pro změnu kynout přes 2 hodinky a povedl se tedy báječně 😍!

Jako další jsem pekla beránka. Letos jsem si konečně koupila silikonovou formu v Orionu a mohla ji tak vyzkoušet. Se silikonovými formami mám jen a jen dobré zkušenosti, zatím mě nikdy nezklamaly! A protože jsem nikdy předtím beránka nepekla, zkusila jsem letos upéct hrnkového, podle tohoto receptu.

Ingredience

  • 0,5 hrnku oleje
  • špetka soli
  • 2 vajíčka
  • 2 PL rumu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky

Postup

  1. Vejce rozkvedláme v mléce.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto.
  3. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
  4. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 – 50 minut.
  5. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom hrnečkového beránka vyklopíme a dozdobíme či jen pocukrujeme.

Recept ze stránky vareni.cz

Beránek se krásně upekl, jen mi trochu praskla záda a spodek jsem musela trošku seříznout, aby stál rovně, ale jinak se hezky upekl a krásně vyklopil (toho jsem se bála nejvíce 🙈). Jen tento recept bude stavěný na to, aby se snědl co nejdříve. Dnes (v úterý) už není zrovna nejvláčnější.. 😕, ale ještě se to dá.

V neděli ráno jsem ještě upekla zajíčky z listového těsta, ale ty se mi tak vzhledově úplně nepovedly, ale byly dobrý.

Ingredience

  • 300 g chlazeného listového těsta
  • 30 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 125 ml smetany na šlehání (tu jsem nakonec nepoužila)
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru

Postup

  1. Listové těsto rozválíme na pomoučněném válů na tenký obdélníkový plát o rozměru 25 x 48 cm. (nějak extra jsem to nepřeměřovala, jsem jsem se snažila to alespoň vyválet trochu do obdélníku 😅, i když mi to moc nešlo). Rozkrojíme ho podél kratší strany na poloviny a potřeme z jedné strany rozpuštěným máslem.
  2. Krupicový cukr promícháme se skořicí a připravenou směsí posypeme jeden plát asi 1 cm od okraje.
  3. Přiklopíme ho druhým dílem (potřenou stranou dolů) a kraje k sobě přitiskneme vidličkou.
  4. Poté rozkrájíme plát těsta na proužky 25 x 2 cm (zase jsem to vzala od oka). Každý pramen přehneme napůl, volné konce kolem sebe ve středu 2x obtočíme a rozevřeme do tvaru písmene V (vytvoříme tak ouška).
  5. Připravené králíčky rozložíme na plech s pečícím papírem a vložíme do trouby na 180° C. Pečeme asi 18 minut dozlatova. Poté je necháme vychladnout.
  6. Smetanu (tímto krokem už jsem nepokračovala) vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha.
  7. Přendáme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a v podobě malých pusinek nastříkáme na vychledlé pečivo na místo ocásků.

Recept je z časopisu Chvilka v kuchyni

A jak jste strávili Velikonoce vy, dodržujete nějaké tradice, upekli jste něco dobrého? 🙂


18 Komentáře

  • Beyond Ela 8 dubna, 2021 at 8:12

    Krásný článek 🙂 Je fajn, že jste si Velikonoce i v lockdownu užili. Já to řešila asi podobně jak ty… Měli jsme nějaké jarní dekorace a pekla jsem mazanec. Dokonce dvakrát… Jednou byl dost tvrdý, ale podruhé se moc povedl 🙂 Beránka jsem letos nezkoušela, ale třeba příští rok 🙂 Díky za super inspiraci 🙂 A moc chválím krásné jarní fotky…

    • Jájuška 8 dubna, 2021 at 8:26

      Mockrát děkuji ❤. Jsem ráda, že se ti na druhý pokus mazanec povedl 🤗.

  • Verča 9 dubna, 2021 at 8:12

    Tolik skvělých receptů, výsledek je opravdu nádherný! 😍 Já osobně na Velikonoce moc nepeču, ale na příští rok si mě vážně namotivovala! ☺️😁

    • Jájuška 11 dubna, 2021 at 8:23

      Děkuji ❤. Fakt? to jsem ráda, budu se těšit, co dobrého upečeš 🤗

  • Adyna 9 dubna, 2021 at 10:49

    Moc hezké fotky! My Velikonoce nějak neslavíme, naopak mě překvapilo, že někdo peče cukroví!:D

    • Jájuška 11 dubna, 2021 at 8:24

      Děkuji ❤. Joooo, někteří si s tím opravdu vyhrají 🙈

  • Baru 10 dubna, 2021 at 10:44

    Super!! Všechno vypadá k nakousnutí! <3

    • Jájuška 11 dubna, 2021 at 8:24

      Děkuji ❤🤗

  • Tereza 11 dubna, 2021 at 9:44

    Já taky pomlázku moc nemusím, asi to mám stejně jako ty, mám ráda výzdobu, pečení a volno s nejbližšími :). Jinak sis teda hezky vyhrála, já hezký zlatý déšť objevila až dnes :D. A mňam, recepty jsou super, silikonové formy mám taky nejraději, ale na beránka mám bohužel jinou, ale zase jsem ji dostala od babičky, tak si ji vážím :).

    • Jájuška 14 dubna, 2021 at 17:40

      Jůůů to jsem ráda 😊. U nás v okolí taky teprve teď rozkvétá… ale nedivím se, když je tak bláznivé, aprílové počasí… Jo, tak formy po babičce bych si také vážila, v té se to peče taky krásně 🤗.

  • Another Dominika 13 dubna, 2021 at 13:10

    Měli jste krásné Velikonoce 🙂 Já nakonec nic nepekla, přítel koupil mazanec a od jeho mamky jsme ještě dostali beránka 🙂 Tak snad se příští rok polepším a i já něco upeču 🙂

    • Jájuška 14 dubna, 2021 at 17:43

      Děkujeme ❤, taky se mi líbily, že byly takové pohodové a plné dobrot 😅🙈. To nevadí, tak třeba příští rok něco vykouzlíš 🤗, důležité je, že jste si je taky užily a pochutnali si na beránku a mazanci.

  • Petra 13 dubna, 2021 at 19:01

    Mňam! Tak to vyzerá riadne super 🙂

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na Instagrame! ♥

    • Jájuška 14 dubna, 2021 at 17:44

      Děkuji ❤.

  • WantbefitM 14 dubna, 2021 at 8:58

    Ale na fotce vypadá beránek luxusně ♥ Přiznám se, že Velikonoce se u nás doma nikdy moc neřešili. Teď jak je navíc doma pandemie a už bydlím sama s přítelem, tak jsem nedělala ani vajíčka nebo nějakou výzdobu. Velikonoce momentálně moc neprožívám, ale věřím, že s příchodem nějakýho drobka se to změní 🙂

    WantBeFitM

    • Jájuška 14 dubna, 2021 at 17:45

      Děkuji ❤. To vypadá a i první den/dva byl moc dobrý, ale jak jsem psala, asi se musí sníst hned.. 😕. To vůbec nevadí, důležité je, že jste si den užili už jakkoliv a strávili ho třeba spolu 🤗.

  • Lu Wild 28 dubna, 2021 at 21:58

    Hlavně, že jste si je užili 🙂 Já letos dostala od táty pomlázkou a pekla jsem mazanec a nádivku. To je k této tradici vše 😀

    • Jájuška 1 května, 2021 at 21:49

      To ano 🤗. Tak doufám že se ti mazanec povedl 😊. Moje mamka dělala taky nádivku, ale mě nikdy nechutnala, tak si udělala jen malou porci pro sebe 🙂.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Úvod

    Úvod

    Blog o tipech na výlety po České republice, které jsou vhodné i pro pejsky🐾! Články jsou doplněné fotkami z míst 🙂, ale také o tipy, zkušenosti a zážitky. Doufám, že se vám bude na blogu líbit a že vás svými články budu inspirovat k navštívení a poznávání krásných míst.

    Sledujte mě

    Nový příspěvěk

    Nejnovější příspěvky

    Archív příspěvků

    Oblíbené články

    ×