Miluju trdelník! A nejvíc ten, který je obalený jen v cukru a skořici. O víkendu jsem měla pečící náladu 👩🍳 a tak jsem jsem se rozhodla, že zkusím upéct domácí trdelník.
Cukrářské trubičky
Zkontrolovala jsem, zda mám všechny potřebné suroviny a začnula s přípravou těsta. Připravila jsem si kvásek.
Začala jsem hledat trubičky. Již dříve jsem si nějaké kupovala, ale když jsem je našla, zjistila jsem, že jsou na kremrole 🙈. To by tak nevadilo, ale bylo jich jen 5 a byly velké. Při představě, než bych zdělala celé těsto, by byl večer 😅.
Koukla jsem na internet, na Orion a tam našla tyhle trubičky, kde v balení je 30 ks, přesně ty, co jsem potřebovala 🙂. Těsto jsem nechala kynout v hluboké, přikryté míse a doběhla koupit trubičky do Orionu, který máme naštěstí kousek.
Když jsem dorazila, těsto hezky vykynulo a já mohla začít motat mini trdelníky 😍🤗.
Ingredience:
- 170-180 g vody
- 2 žloutky
- 70 g změklého sádla
- 2 PL rumu
- 2 PL oleje
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukru
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
Ingredience na potření a posyp před pečením:
- 2 bílky
- skořice
- krystalový cukr
- můžete použít i sekané ořechy, mandle
Postup:
- Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
- Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme na 20-22 kousků.
- Z každého kousku vyválíme tenký pramen, který natočíme na trubičku tak, že oba konce zastrčíme pod krajní ovin těsta, aby se při kynutí trdelníčky nerozmotávaly. (trubičky není třeba ničím potírat; těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů).
- Oba bílky v hlubokém talíři lehce našleháme (napěníme), navinuté trdelníčky v nich ze všech stran namočíme a hned poté je oválíme v „sypáních“ – buď v sekaných oříšcích nebo sekaných mandlích či v cukru smíchaném se skořicí. Takto upravené trdelníčky uložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě kynout.
- Po vykynutí (cca 25-35 minut) je vložíme upéct do dobře vyhřáté trouby (200 °C / 12-15 minut). Nepečeme je na kůrku nebo barvu, proto upečení kontrolujeme a trdelníčky z trouby vytáhneme včas. Ty příliš dlouho pečené budou sušší a pak i tužší.
ℹ Zdroj receptu
Recept je ze stránky toprecepty.cz
Video-recept najdete zde (Poznámka: ve videu není zmíněno přidat lžičku cukru při přípravě kvásku viz postup )
A jak trdelníčky dopadly?
Tím, že jsem měla menší trubičky mi těsto vyšlo cca na 37 trdelníčků. Ty jsem pak obalila ve směsi – smíchaný cukr a 2-3 lžičky skořice. Po upečení jsem je nechala chvilku vychladnout a pak je opatrně sundala z trubiček. Trdelníky šly opravdu krásně dolů.
Doporučuji shlédnout i video-recept, ve kterém je vše hezky zmíněno a ukázáno. Recept mohu doporučit všema deseti! Trdelníčky opravdu všem moc chutnaly 🤗.
Máte rádi trdelník? 🤗 Já vždy, když ho někde vidím nebo cítím tu neodolatelnou vůni si musím pro něj hned běžet 😅, ale mám ráda jen ten klasický – obalený jen ve skořici ❤.
Jaký máte rádi vy? 🙂
Budu se těšit u dalšího receptu 👩🍳
16 Komentáře
Trdelník mám ráda, ale zas tak často si ho nedávám :D. Mňam, ale ty tvé bych si dala! 🙂 Ještě, že máš Orion blízko, já vlastně taky :D. Asi bych taky neodolala tomu se skořicí :). Jednou jsem zkoušela i ty plněné trdelníky, zmrzlinou myslím :).
No u nás se po nich taky jen zaprášilo 🙈😅. Přiznám se, že ty s tou zmrzlinou nebo čímkoliv jiným mě vůbec nelákají 😕.
Och, ty vypadají luxusně! Dělaly jsme je před mnoha lety jednou jedinkrát s mamkou a vlastně ani nevím, proč na ně už nikdy poté nedošlo 😀 Takže díky za připomenutí a inspiraci, budu je muset brzo vyzkoušet! 🙂
Děkuju ❤. Byl to můj první pokus, příště vyzkouším ještě ty velké. Určitě vyzkoušej 🙂, ať se povedou a chutnají 🤗.
Tak tohle budu muset vyzkoušet! Totálně miluju trdelníky, se skořicí, s mandlemi, se vším! Úplně jsem na ně dostala chuť, máš je nádherné❤
Děkuju ❤. Určitě vyzkoušej, budu držet palce, aby se povedly a chutnaly 🤗.
OMG, od Vánoc mě neopouští chuť právě na trdelníky a říkala jsem si, že bychom je mohli zkusit udělat doma. Díky za další chutě a recept, hned si ho ukládám!
Ještě, že se prodávají celoročně a né jen na Vánoce 🙈😅. Držím palce, ať se povedou a chutnají 🙂.
Máš ich naozaj nádherné! Na domáce trdelníky sa už dlho chystám, ale zatiaľ som nemala na ne odvahu. Pravdepodobne mám pred týmto receptom rečpekt. 🙂
Mockrát děkuji ❤. Věřím, že se určitě brzy odhodláš a trdelníky vyzkoušíš, je to jednoduché a nic na tom není 🤗.
Miluju trdelníky! Mám je spojené s létem, poutí, aaach, úplně jsi mi to připomněla!!
Ale teda že se do nich dává rum, to jsem fakt nevěděla! 😀
Každopádně to v nich není vůbec poznat ani cítit 🙂.
Jsi moc šikovná, hned bych si dala. Trdelníky naprosto miluju 🙂 Já teda můžu jakýkoliv, skořicový, ořechový, se zmrzlinou či plněný nutelou 🙂 Já mám doma také na ně formy, ale jen 2 na 2 velké trdelníky, ale tyhle maličký jsou super, když má člověk na něco malého sladkého chuť 🙂
WantBeFitM
Děkuju 🤗.
Tak to jsou nádherné trdelníčky, hned bych ochutnala 🙂
Můj život ve slovech
Můj knižní ráj
Mockrát děkuji 🙂.