Poprvé v Brdech | Z Nepomuku na Brdskou vrchovinu a Jindřichovu skálu

14 září, 2019

Poprvé do Brd, konkrétně na Brdskou vrchovinu a poté na Jindřichovu skálu. Brdy jsou pro mě jako druhá Šumava, na tu však nic nemá, ale jelikož máme Šumavu trochu z ruky, nabízejí nám krásné Brdy, kde jsme zatím byly jen tady, ale určitě v budoucnu sem zase vyrazíme. Už mám zase vyhlídnutých pár lokalit 😁.

Z Nepomuku na Brdskou vrchovinu

Vyrazili jsme směrem k městu Nepomuk. Dopředu jsem zjistila, kde můžeme zaparkovat, protože až k cíli dojet nejde, proto jsem hledala na mapách parkoviště, které je k danému místu co nejblíže. Zaparkovali jsme tedy tam (zaznamenáno dole v mapce), zbytek už byl na nás a na našich nohách.

Náš plán zastávek:

  • Čákova vyhlídka
  • Meteoradar Brdy – Praha
  • Vyhlídka u bývalého radiomajáku
  • Brdská vrchovina – Praha (862 m. n. m.)

Níže naleznete celou trasu, kudy můžete jít. My nakonec zvolili trochu jinou a více strmou cestu, ale odkaz vám dám na tu, kterou doporučili přímo Mapy.cz

Hurá na první vyhlídku

Auto jsme zaparkovali, vzali batoh a vyrazili na Čákovu vyhlídku. Po chvíli, co jsme šli po silnici jsme odbočili do lesa a šli chvíli lesní cestou. Za malou chvíli jsme narazili na dost strmý kopec a nám nezbývalo nic, než se nadechnout a vyrazit směrem nahoru.

(malá ukázka ↑, když už jsme byli skoro nahoře a zbýval už jen opravdu kousek).

Malé doporučení

Pokud vyrážíte s batohem, doporučuji nepotřebné (těžké) věci nechat raději doma, po cestě nahoru to jistě oceníte 😊👍.

Nádherná příroda všude kolem

Nádherná příroda nás doprovázela všude kolem nás, hlavně to ticho, klid 💚. Chvílemi jsem nevěděla, kam koukat, aby mi nic neuniklo.
Celou dobu jsme využívali navigaci Mapy.cz – přeci jen na tyto „přírodní výlety, cesty a stezky“ mají lépe zmapované než Google 😉 a tak jsme šli podle nich, vždy nás dovedli na místo.

Čákova vyhlídka

Při našem výletu na tuto vyhlídku byl zrovna opar a tak toho nebylo moc vidět, ale i tak jsme něco viděli.. Na vyhlídce je i místo k sezení, takže se můžete hezky pokochat výhledem a strávit tu tolik času, kolik jen budete chtít.

Keška na vyhlídce?

Mohu prozradit, že ten, kdo hraje Geocaching (hra na pomezí sportu a turistiky, při které se hledají ukryté schránky pomocí zeměpisných souřadnic) se přímo u této vyhlídky nachází „keška„.

Vyrážíme k Meteoradaru

Pak jsme vyrazili k Meteoradaru. Cesta vede přírodou, je tam krásná stezka, po které se krásně jde. Cestou jsme narazili i na rozcestník, kde jsme se ujistili, že jdeme opravdu správným směrem.

Meteoradar Brdy – Praha

Radar od vyhlídky je vzdálený pouze jen několik metrů 😊👍.

Nejprve pejsek a pak až my 😅. Jak se říká „pes musí být vždy a všude první“. K Meteoradaru jsme nijak blíže nešli, jen jsme ho lehce obešli a pokračovali na další vyhlídku.

Vyhlídka u bývalého radiomajáku

I z tohoto místa byl nádherný výhled. Odtud už bylo vidět lépe než předtím. Po pokochání nádherným výhledem nás pak už čekala jen poslední zastávka.

Brdská vrchovina – Praha (862 m. n. m.)

Brdská vrchovina – Praha je druhým nejvyšším vrcholem středočeského pohoří v Brdech. Kousek od tohoto místa se pak nachází Meteorologická věž, která je vysoká 56 metrů a je na ní umístěn meteorologický radar, televizní vysílač a další zařízení.

Kudy zpátky k autu?

Zpátky k autu jsme vyrazili úplně tou samou cestou kudy jsme přišli. Jak jsem zmiňovala na začátku, my si nakonec zvolili jinou cestu -„svojí“ kudy jsme šli. Ta byla strmá a prudká, ale pokud si zadáte trasu do navigace, určitě vám taky ukáže kudy jít 😊.

My jsme to vzali přesně tou stejnou cestou po strmém kopci. Dolů jsme šli pomalu a hlavně opatrně.

Čeká nás ještě jedno místo k navštívení

A protože název prozrazuje ještě jedno místo, které jsme navštívili, vyrazili z parkoviště Nepomuk na Jindřichovu skálu. Vychází to přibližně cca na hodinku cesty do Malé Vísky.

Místo doporučuji opět zadat do navigace a jet podle ní 😊 až tam, kam vás to pustí. Jeďte tak dlouho rovně, jak vás naviguje GPS do té doby, než potkáte závoru, která značí zákaz vjezdu.

U závory je plac, na kterém můžete auto zaparkovat a ke skále vyrazit pěšky. Cesta vede lesní cestou, takže budete za chvilku.

Jedná se o jednu z nejhezčích vyhlídek v Brdech na severním okraji CHKO. Užijete si zde pěkný výhled na údolí Červeného potoka, na zříceninu hradu Valdek , ale i na Křivoklátské vrchoviny.

Ten den jsme ještě chtěli navštívit Houpák, ale to zas někdy příště a třeba to spojíme i s návštěvou zříceniny Valdek 😊.


Informace, které by se mohly hodit :

  • Odkaz na mapku, s vyznačenými místy zde (první část výletu)
  • Odkaz na mapku s vyznačenými místy zde (druhá část)
  • Více informací ke skále na kudyznudy.cz

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O mně

O mně

Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

⬇ Sledujte mě ⬇

Nový článek ✨

Nejnovější příspěvky

Archív příspěvků

Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

×