Krásy Českého ráje | Údolí Plakánek, Věžické údolí a rybník Věžák, Pekařova brána

3 září, 2020

Tentokrát trošku z oblasti Českého ráje, kam jsme vyrazili objevovat (některá) méně známá místa 😊. Naplánované jsme měli celkem čtyři zastávky: Údolí Plakánek, Věžický rybník (Věžák), Pekařova brána a Podesemínský most, kde se natáčel známý film Jak dostat tatínka do polepšovny, stejně tak jako u Věžáku, u kterého jsme si udělali také zastávku.

Protože trasu výletu plánuji vždy dopředu, sestavuji tak plán celé trasy (výletu) a zastávek hezky popořadě, abychom nějakou nepřeskočili nebo si zbytečně nezajeli a pak se vraceli. A teď už k výletu, jak celý probíhal 😊.

Údolí Plakánek – kde jsme zaparkovali?

Jako první jsme měli namířeno k Údolí Plakánek, které se nachází nedaleko hradu Kost 😊. Musím říct, že v den kdy jsme se rozhodli podniknout tento výlet bylo v oblasti Kost a údolí hodně lidí.., nevím jestli se v ten den nekonala nějaká akce.., každopádně jsem do mapy zaškrtla i místo k zaparkování. V záloze jsem měla raději dvě (někdy to na poprvé prostě nevyjde..) , u druhého parkoviště jsme už místo našli. Parkoviště bylo placené. Auto jsme zaparkovali přímo pod hradem a já pak došla zaplatit parkové do malého domečku, co byl hned u vjezdu.

Hurá směrem k údolí . . .

Po zaparkování jsme vyrazili směrem k údolí. Na výlet jsme vyrazili i s pejskem, všude okolo bylo celkem rušno.. K údolí jsme museli od parkoviště kousek dojít po velmi frekventované silnici (v ten den) , auta byla zaparkovaná z obou stran a davy lidí přicházeli a odcházeli.

V tentýž den byly v podhradí postaveny bílé stany a tam probíhala nějaká akce, my jsme pokračovali dál v cestě směrem k údolí. Na hrad Kost jsme měli krásný pohled, ale na ten jsme se nechystali, ten navštívíme třeba někdy jindy 😊.

Došli jsme k začátku, od kterého začínala naučná stezka celým údolím s 11 zastávkami. Údolím vedla krásná přírodní cestička, kterou rámovaly skály a lesy. Jedná o se romantické údolí a to mohu také jedině potvrdit, údolí nás nadchlo už hned ze začátku 😊 ! Na některých místech byla opravdu krásná panoramata s výhledem na skály. Údolí směruje od hradu Kost kolem rybníku Obora k obci Střeholm. Po přírodní cestičce, přišel i krátký úsek – dřevěná stezka, něco podobného jsme už zahlédli i na Šumavě na které jsme byli dva roky zpátky – tam jsme těch cestiček potkali relativně dost.

Cestou jsme došli až k rybníku Obora. Jen musím podotknout, že cesta k němu byla celkem úzká a když se na cestě střetli chodci, cyklisti, pejskaři a sem tam nějaký kočárek…, no bylo tam v ten den opravdu rušno. Lidé k sobě byli velmi ohleduplní a i pejskaři měli všichni své pejsky na vodítku, stejně tak jako my 🐶🐾.  U rybníka, to bylo opravdu romantické, ten pohled, jen škoda té vody.. 😏 .

Nedaleko se nachází zachovalý vodní mlýn, kde na plotě měli hezky nasazené hrníčky, to mlýnu dodávalo takový pěkný nádech. Od rybníku jsme pokračovali dál ve stezce, která už byla širší a všichni se na ni v pořádku vešli.

Studánka Roubenka a průzračná voda

Došli jsem až k dolnímu konci údolí, kde se nachází studánka Roubenka, která je připomínaná v básních Fráni Šrámka. Ve studánce byla opravdu krásně průzračná voda a tak jsme i chvíli přemýšleli, čím to je, že je tak krásně čistá a průzračná. U studánky je i lavička, kde se můžete posadit, nasát atmosféru daného místa nebo možná i trochu zavzpomínat…

Cesta zpátky k hradu, turistická známka a zastávka na oběd v restauraci Podkost

Šli jsme ještě kousek údolím dál, ale pak jsme se už otočili a vrátili se zpět k hradu.

Výlet bez turistické známky, které aktivně sbíráme, by nebyl kompletní, proto jsme zašli ještě k hradu, kde je obchod se suvenýry a tam jsme pořídili turistickou známku další do sbírky ! A pak jsme vyrazili na oběd.

V okolí hradu byli tři restaurace, jedna hned nedaleko obchůdku a druhá spojená s třetí naproti parkovišti, kde jsme parkovali a tak jsme zašli tam. Od stolu, jsme měli krásný výhled na hrad a chvilku před naším odchodem přijelo několik skútru značky Vespa, měli tam nějaký sraz a tak jsme chvilku se zaplacením ještě počkali.

Restaurace byla dog-friendly, což bylo super a platba kartou byla také akceptována. Potom jsme se odebrali k autu a pokračovali na druhou zastávku.

Věžické údolí s rybníkem Věžák

Rybník Věžák byl od údolí pouhých 15 minut autem. K rybníku jsme zavítali z dvou důvodu a to, že se zde natáčel film Jak dostat tatínka do polepšovny, ale i také proto, protože tip na tohle místo jsem našla na Instagramu (jako většinu míst, kam vyrážíme) a líbil se mi, tak jsem se sem chtěla zajet podívat 😊.

U rybníka je malé parkoviště, kde auto můžete bez problému zaparkovat a vyrazit k rybníku na procházku.

Rybník byl velký a v jednu chvíli jsem myslela, že ho obejdeme celý, ale nakonec ne. Akorát Dastík si ho užil a to tak, že se v něm příjemně zchladil. Ten ten bylo opravdu krásně a teplo.

Zajímavost rybníku

U rybníku je zajímavé to, že má unikátní břeh a skalní věže tak vystupují přímo z rybníka a odráží se ve vodní hladině. U břehu se nachází i informační středisko.

Když jsme rybník obešli z druhé strany, vylezli jsme si kousek na skálu, kde se točil film a podívali se na rybník trochu ze shora. Jen ta cesta nahoru a pak dolů byla méně zábavná, ale zvládli jsme to i s pejskem 😊.

Poslední zastávka – Pekařova brána

I ta byla od rybníku kousek a to pouhých pět minut 😊. Takže jsme jen kousek přejeli. U brány není žádné místo určené k parkování, ale kousek od místa je místečko (zakresleno pod článkem v mapě) , kde je možné auto na tu chvilku nechat a k bráně ten kousek dojít. Už při pohledu na fotku, vypadala velmi zajímavě a na živo ještě líp.

Jedná se o krátký skalní tunel / bránu, která má na délku čtyři metry. Přesněji se nachází mezi nad silničkou která vede z Vyskeře do Libošovic.

Pohled z výšky, na bránu se dá vylézt po vytesaných schodech ve skále

V první chvíli jsem ani nevěděla, že se na bránu nahoru dá vylézt, to jsme zjistili až na místě. Do skály jsou vytesány schody, po kterých jsme se dostali na vrchol a mohli pozorovat okolí trochu z výšky. Nahoře je stoleček s lavičkami – vhodný třeba na svačinovou pauzičku 🥪🧃.

Podsemínský most

Poslední zastávka kam jsme měli v plánu se podívat, ale nepodívali byl Podsemínský most, i tam se natáčel film Jak dostat tatínka do polepšovny, takže kdo jej viděl bude určitě vědět. My jsme na něj nevyrazili, neboť nás trochu tlačil čas, ale vyrazíme na něj určitě příště až budeme mít zase cestu do Českého ráje.


A co vy, navštívili jste už něco v Českém ráji, ať už nějakou památku, údolí či jste se jen tak byli projít a pokochat nádhernou přírodou? Pokud ano, pod článkem můžete zanechat komentář a inspirovat tak ostatní nebo třeba i nás, kam se máme příště podívat 😊.


Informace, které by se mohly hodit :

  • Mapka našeho výletu po Českém ráji
  • Parkovné – u hotelu Helikar bylo za 60,-/den
  • Údolím vede „Naučná stezka Údolí Plakánek„, která má jedenáct zastávek a je dlouhá 10,5 km
  • Obchod se suvenýry a dárkovými předměty se nachází u hradu Kost
  • Restaurace Podkost je dog-friendly a platba kartou je akceptována
  • Parkoviště u Věžického rybníku je bezplatné
  • U brány se přímo žádné parkoviště nenachází
  • Další užitečné informace na kudyznudy.cz (Údolí Plakánek)
  • Další užitečné informace na kudyznudy.cz (Věžický rybník)
  • Další užitečné informace na kudyznudy.cz (Pekařova brána)

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O mně

O mně

Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

⬇ Sledujte mě ⬇

Nový článek ✨

Nejnovější příspěvky

Archív příspěvků

Letní inspirace ☀️🍉🏞️

×