Hruboskalsko | Mariánská vyhlídka

5 října, 2019

Nedávno venku začal podzim a tak jsme využili pěkného počasí a vyrazili na výlet. Řekla bych, že to bude možná jeden z posledních v tomto roce. Pak nás čeká Signal festival, Výstava dýní v Botanické zahradě a nakonec Halloween.

Venku teď začíná nádherné barevné období – podzim 🍁🍂. Začíná se vše nádherně barvit, ale také (někdy) špatné počasí, kdy prší, je zima a fouká vítr. To ale neznamená, že mě počasí odradí od toho, abych nic nenavštěvovala a nikam se nepodívala. Mám v plánu navštívit i další a místa (například Prahu), hlavně teď na podzim, kdy to vše bude hrát barvami 🍁💛🍂💚.

Proč zrovna na tuto vyhlídku?

Výletem na Mariánskou vyhlídku jsem se nechala inspirovat (opět) na Instagramu. Na dvířkách skříně mám napsaný svůj „Trip List“ (seznam výletů a míst), které chci navštívit, ale jelikož mnou vypsaná místa jsou trochu z ruky a je na ně potřeba si udělat víc času, zvolili jsme něco méně časově náročného a to právě Mariánskou vyhlídku v Českém ráji, ale taky protože se nám líbila na fotkách a chtěli jsme ji navštívit.

Vyrážíme do Českého ráje

Z Prahy do cíle na Mariánskou vyhlídku nám to trvalo přibližně hodinku a půl, takže opravdu kousek. Předem jsem zjistila, kde můžeme možné zaparkovat.

Kde jsme zaparkovali?

Přijeli jsme k zámku Hrubá Skála, kde bylo první parkoviště, ale placené. Parkoviště, bylo celkem plné, ale dokázali jsme zaparkovat.

Netušili jsme jak dlouho se zdržíme a tak jsme zaplatili parkovné na celý den. Cestou na Zámeckou vyhlídku, jsme viděli auta, která zaparkovala podél silnice, kousek dál než my. Tam bylo druhé menší parkoviště (zdarma). Chvíli jsem litovala, že jsme zbytečně zaplatili a nepodívali se ještě dál.., ale tak jsme poučení pro příště 😊.

Máme v plánu navštívit tyto 3 zastávky

  • Zámecká vyhlídka
  • Mariánská vyhlídka
  • Vyhlídka Prachovna

Cesta na Zámeckou vyhlídku

Jako první jsme vyrazili na Zámeckou vyhlídku, ta byla od místa zaparkování vzdálená přibližně 17 minut.

Z vyhlídky už byl vidět zámeček, ale zatím jen z boku. Výhled krásně doplňovala pomalu zbarvující se příroda do podzimních barev.

Nejnavštěvovanejší vyhlídka

O kousek dál je Mariánská vyhlídka. Odtud už byl zámeček krásně vidět. V dálce je možné zahlédnout i Trosky. O této vyhlídce se říká, že patří mezi nejnavštěvovanější! Mariánská vyhlídka je dalším velkým rájem fotografů – je tu nádherný výhled, příroda a místečko, kde se dá pořídit spousta nádherný fotek a tipla bych si, že to bude i perfektním místem pro focení západů nebo východů slunce 🧡.

V Českém ráji jsme nebyli poprvé a ani naposledy

Toto místo jsme navštívili poprvé. V Českém ráji jsme už ale byli, například v Prachovských skalách. Stále je tu toho tolik k objevování..😉.

Zámek Hrubá Skála

Uvnitř zámečku jsme nebyli. Většinou, tedy skoro nikdy nenavštěvujeme budovy uvnitř. Navštěvujeme převážně místa v přírodě, různé skály, vyhlídky apod. A jelikož ve většině bereme i pejska, tak dovnitř do budov nechodíme (to jen kdyby tam byl možný vstup i s pejskem tak to dle toho zvážíme).

Popravdě? Uvnitř nás to ani jednoho neláká 😁. Zábavnější to je pro nás venku, kde můžeme hledat krásné, skryté pohledy a výhledy z různých míst 💚.

Z vyhlídky jsou krásně vidět Trosky

Cesta na poslední vyhlídku

Poslední vyhlídkou byla Vyhlídka Prachovna, ta se nacházela cestou zpátky k autu. Zatím co, předešlé dvě vyhlídky byly dobře přístupné a na stačilo na ně vyšlápnout jen pár schodů, vyhlídka Prachovna měla trošku horší cestu se k ní dostat. Cesta byla úzká, stoupání nahoru bylo místy v pohodě, jinde i trochu prudké, ale neodradilo nás to a na vyhlídku jsme došli.

Návrat k autu, a co suvenýry?

Z vyhlídky jsme se pomalu vrátili k autu. Na parkovišti u zámku bylo malé občerstvení a i tam bylo možné zakoupit i nějaké suvenýry. Jelikož jsme přišli pozdě a někteří už pomalu své stánky zavírali, nestihli jsme si nic koupit. Bohužel už ani turistikou známku (které sbíráme), tak snad příště 🙂.

Kam vyrážíme teď?

V zásobě jsem měla ještě pár dalších vyhlídek a tak jsme na ně vyrazili. Na seznamu jsme měli tyto vyhlídky:

  • Kinského vyhlídka
  • Husníkova vyhlídka
  • Vyhlídka Kde domov můj
  • Hořákova vyhlídka

Jak se dostat k první vyhlídce

Nejlépe se k ní dostanete tak, že si vyhlídku zadáte do navigace stejně jako my. Nejblíže nám to vyhledalo Přístřešek U Kalicha, kde bylo občerstvení a i místo, kde jsme mohli zaparkovat.

Na místo jsme přijeli už k večeru, takže většina turistů už byla pryč, nedokážu tedy říct zda bylo parkoviště placené či nikoliv. Odtud to bylo na vyhlídku cca 17 minut, ale raději jsme šli podle navigace Mapy.cz, abychom nikde nezabloudili.

Jsme ve skalním bludišti

Cestou na další vyhlídky jsme se ocitli doslova v „bludišti„, uličky jsou místy nízké, ale hlavně úzké a místy jsou i schody. Jedno ale musím říct, z vyhlídek jsou nádherné výhledy 💚.

Nečekaný západ slunce

Z vyhlídek jsme měli možnost pozorovat začínající nádherný západ slunce. Ten jsme nijak neplánovali, ale tím, že jsme na vyhlídky dorazili k večeru, kousek západu jsme stihli.

Odtud bylo možné zahlédnout zříceninu hradu Vranov Pantheon.

Západ jsme bohužel nemohli sledovat až dokonce, čekala nás ještě cesta nepřehledným terénem k autu, na kterou jsme chtěli bezpečně vidět.

Obchůdek na parkovišti byl ještě otevřen

Pán v přístřešku u Kalichu měl ještě otevřeno, a tak jsme se tam zastavili zakoupit turistické známky. Pán měl vystavenou jen jednu, ale byl tak hodný a upozornil nás, že tam má ještě další a tak jsme si vybrali 😊.


Informace, které by se mohly hodit :

  • Mapka výletu část první
  • Mapka výletu část druhá
  • Celý výlet a oba dva okruhy jsme zvládli přibližně cca za 3 hodinky
  • Parkoviště u zámku bylo placené dle hodin: 1 h/30,-, 2 h/60,- a celý den za 90,-

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O mně

O mně

Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

⬇ Sledujte mě ⬇

Nový článek ✨

Nejnovější příspěvky

Archív příspěvků

Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

×