Nejkrásnější oblast Českého ráje | Prachovské skály

30 května, 2019

Výlet do Prachovských skal vznikl jen tak díky volnému odpoledni a krásnému počasí. Do Prachovských skal jsme vyrazili ve všední den odpoledne. Přemýšleli jsme kam by jsme vyrazili si odpočinout a kam za krásnou přírodou.

Příjezd ke skalám

Dojeli jsme do Prachova a odtamtud nás na místo už naváděly příslušné cedule. Dojeli jsme na parkoviště, kde jsme zaplatili parkovné 80,- Kč na celý den a vyrazili k pokladně. Tam jsme zaplatili základní vstupné 80 ,- Kč, za nás oba tedy 160,- Kč. (Do Prachovských skal můžete vzít s sebou i pejska, za něj zaplatíte poplatek 10,- Kč).

Jen co jsme prošli pokladnou a dostali lístek, jsme se dostali hned na rozcestí, kde byla velká mapa a na ní byly zobrazené všechny možné okruhy, my si vybrali velký okruh.

Vzhůru na velký okruh

Od pokladny jsme se dali na okruh, který začínal směrem doleva. Vyrazili jsme dle rozcestníků a značek. Za chvíli jsme došli na místo, kde byl na skály hezký panoramatický výhled.

Prachovské skály jsou opravdu rozlehlé a lze tak zvolit několik možných tras, kterými vyrazit, každý si tak zvolí tu, která je pro něj nejideálnější – podle času/podle náročnosti/s kočárkem/s dětmi nebo s pejsky.

Tentokrát na výletě bez pejska

Pokud to jde, na výlety s sebou bereme i pejska. Jelikož tentokrát byl náš pejsek marod – měl bolavou tlapku (museli mu strhnout drápek) a tak pajdal jen po třech. Právě pro to jsme vyrazili do Prachovských skal a to i z důvodu, že je tam hodně schodů, úzkých schodů..(když jde po schodech, zabere je celé 😃).

Prachovské skály jsem již v minulosti navštívila, ale jen na tak narychlo. S pejskem většinou vybírám a plánuji výlety přírodou.

Vyhlídky jedna za druhou…

Hned po rozhlédnutí se po nádherném panoramatu skal, nás čekala první vyhlídka na skály. Byly tam celkem příkré a úzké schůdky, že jsme se tam jen tak tak vešli, po vyšlápnutí několika schodů nás čekal krásný výhled. Po pokochání na první vyhlídce jsme vyrazili po značené stezce dál, šli jsme vlastně ten jeden velký okruh.

Z Prachovek je opravdu hezký výhled, jsou například krásně vidět Trosky (tam se taky chystáme). Je zde vidět mnoho kopců a v dáli je pak možné vidět i Ještěd (který jsme už navštívili, ale plánuji ho navštívit ještě jednou a věřím, že né naposledy, mým snem je zažít tam jeden den z každého ročního období – > léto – podzim – zimu).

Z každého místa/skály ať jsme si stoupli, kam jsme si stoupli byl jedinečný výhled, ať už na přírodu, kopečky nebo skály, bylo to úžasné.

Některé skály, když jsme se na ně zadívali, ním vždy něco připomínaly – postavu, osobu, zvíře či nějakou věc.

Prachovky jsou také známé pro horolezce. Na skalách jsou skoby, pomocí kterých se horolezci zachycují a lezou nahoru. Ze skály mají naprosto unikátní výhled. Když jsme tam byli, potkali jsme jich opravdu hodně. Na některých skalách jsou i vlajky naší ČR.

Bylo v Prachovkách rušno?

Možná si říkáte, že Prachovky budou rušným místem, ale myslím si, že díky tomu jak jsou okruhy velké a každý si může zvolit svou trasu a tempo, se tu nesetkáte s davy lidí jako např. na Karlovým mostě v Praze. Možná se s pár lidmi potkáte na vyhlídkách, ale to je tak vše.

Spousta nádherných míst pro unikátní fotky

Ve skalách je plno krásných míst, kde pořídit krásné fotky, využijte toho a hledejte taková místa, která nejsou tak „okoukaná“ budete to vy, kdo bude mít unikátní fotku do svého alba 😉😊.

Věřím, že tohle není úplně naše poslední cesta do Prachovek, chtěla bych se do nich vydat ještě několikrát a to např. v zimě (kdy to tam musí být všechno nádherně zasněžené ⛄), ale taky bych tam ráda vyrazila ať už brzy ráno na východ slunce, či večer na západ.


Informace, které by se mohly hodit :


2 Komentáře

  • Martina 13 března, 2021 at 13:09

    Prachovské skály jsou krásné. Tam mě to taky láká. Sice se bojím výšek, ale tohle asi překonám 🙂 Pokud budu mít možnost teda.

    • Jájuška 13 března, 2021 at 17:05

      To jsou, těším se až tam zase někdy vyrazíme 😊. Jsou místa, ze kterých také nemám dobrý pocit, ale zvládla jsem to a ty to zvládneš taky 🤗.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    O mně

    O mně

    Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

    ⬇ Sledujte mě ⬇

    Nový článek ✨

    Nejnovější příspěvky

    Archív příspěvků

    Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

    ×