Ovocné košíčky | Recept

1 března, 2020

Už dlouho jsem měla zálusk upéct nějaké dobré košíčky s ovocem. Všichni okolo je pekli a krásně zdobili. Mě to nadchlo tak, že jsem je upekla taky 🤗.

Nejprve nakoupit suroviny

Když jsme byli na nákupu, viděla jsem ve slevě jahody 🍓, tak jsme je koupili a rovnou 2x 😃. V obchodě jsem se ještě koukla na ingredience, jaké jsou potřeba dokoupit a ostatní už jsem měla doma.

Co jsem ještě musela dokoupit?

Protože jsem doma měla málo formiček na košíčky, došla jsem si do domácích potřeb koupit ještě jedny. Tam jsem zároveň koupila zdobící sáček a cukrářskou špičku. Pak už jsem měla vše!

Jde se péct . . .

Přiznám se, košíčky jsem pekla úplně poprvé a rovnou na narozeninovou oslavu. Příprava byla trochu náročná. Je třeba si nejprve upéct košíčky, pak připravit krém, který je potřeba nechat trochu zchladnout a pak už jen vesele zdobit, přidat ovoce 🍓🍊🍒 a nakonec potřít želatinou.

Ingredience na košíčky

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Ingredience na náplň

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 60 – 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
  • 120 g másla
  • ovoce na zdobení
  • 1 sáček čirého dortového želé

Postup

  1. Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla uděleáme drobenku a pak zpracujeme se žloutky na hladké těsto. Zabalíme ho a dáme ztuhnout. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Těsto rozdělíme na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačíme je rovnoměrně do formiček a ty rozložíme na plech. Pečeme dozlatova; trvá to asi 15 minut. Necháme pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
  3. Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Zchladlý pudink bez škraloupu rozmixujeme dohladka a postupně zašleháme máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr.
  4. Krémem naplníme cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobíme košíčky. Navrch položíme ovoce a dáme ztuhnout do chladničky.
  5. Želé připravíme podle návodu na obalu a štětcem přeleštíme ovoce i krém. Dáme ztuhnout do ledničky minimálně na 2 hodiny.

Recept ze stránky apetitonline.cz

Tipy

Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.

Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.

Povedly se!

Z košíčků jsem měla obrovskou radost jak se povedly na to, že jsem je pekla poprvé. Na oslavě se po nich jen zaprášilo.


Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Úvod

Úvod

Blog o tipech na výlety po České republice, které jsou vhodné i pro pejsky🐾! Články jsou doplněné fotkami z míst 🙂, ale také o tipy, zkušenosti a zážitky. Doufám, že se vám bude na blogu líbit a že vás svými články budu inspirovat k navštívení a poznávání krásných míst.

Sledujte mě

Nový příspěvěk

Nejnovější příspěvky

Archív příspěvků

Oblíbené články

×