Bunkry a vřes v Brdech | Tok a Houpák

2 září, 2021

Předminulý týden byl pro mě pracovně náročný. V sobotu, když se usmálo počasí jsme mohli někam vyrazit, vyrazili jsme do Brd 🌲. Chtěla jsem se tam jet podívat, neboť okolo Houpáku a Toku byl dle fotek rozkvetlý růžový vřes a já si v něm chtěla cvaknout pár fotek Dastíka 📸🐾, ale i celkově jsem se tam chtěla podívat. Když jsme v Brdech naposledy byli, myslím že jsem měla i tohle místo v zaznamenané v naší trase, ale z důvodu toho, že nás tlačil nejspíš čas (teď už přesně nevím) jsme to nestihli a nechali to na příště.

Hurá do Brd 🌲😊

Brdy máme relativně od sebe kousek, cca hodinku cesty. Vyrazili jsme kolem oběda a oběd si koupili po cestě. Pak jsme rovnou vyrazili směr Brdy. Sluníčko hezky svítilo, i když po obloze se trochu honily mraky, ale naštěstí nepršelo.

Navigaci jsme dali co nejblíže, co to šlo. Projeli jsme vesničkami, naposledy vesnicí Dolní Kváň až jsme dojeli do lesa, kde stále vedla silnice a nikde nebyl zákaz vjezdu, a tak jsme jeli dál a dál 🌲🚗. Pak jsme uviděli zaparkovaná auta a zaparkovali jsme taky. Do navigace jsem zadala Tok a Houpákmezi ním totiž měl růst ten vřes a vyrazili jsme.

Vyrážíme na cestu

Chvilku jsme šli špatně, než se nám zmátořila navigace, museli jsme se kousek vrátit, než se napojili na tu správnou cestu, která byla lesem a pak po silnici. V lese jsme pustili Dastíka na volno, tak mohl libovolně běhat. Když jsme přišli k silnici, dala jsem ho na vodítko a šli jsme, než jsme zase odbočili na lesní cestu, kterou jsme došli k bývalému vojenskému letišti pod Hejlákem. Bylo obrovské, fakt velké.

Pokračovali jsme dál v cestě směrem k Houpáku. Po cestě rostly borůvky 😍 a tak jsme uždibovali. Počasí bylo fakt krásné, až nám bylo pěkné horko 😅. Když jsme byli skoro na místě, prošli jsme okolo pozorovatelny a zamířili do přírody, kde byl trochu stín, tak jsme se chvilku schladili. Pak jsme šli po modré stezce, NS Jordán. Za chvíli jsme uviděli vřes a další bunkry. Vřes už teda pomalu odkvétal, takže jsem ho taky stihla jen tak tak, jako letos všechno.

Když jsme vyšli dva prudké kopečky, došli jsme ke kameni, na kterém byli informace k NS Jordán a kousek od něj byla lavička, tam jsme si chvilku sedli a odpočinuli si (bod č.3 na mapce viz níže).

Pozorovatelna a srub Jordán

Pak jsme vyrazili k Vojenské pozorovatelně, na kterou jsme mohli i vylézt a podívat se trochu ze shora. Pak jsem si nafotila ve vřesu Dastíka a pokračovali jsme pomalu na cestu zpátky.

Prošli jsme okolo dalšího bunkru a nakonec jsme došli až k Pěchotnímu srubu Jordán, ten byl teda pěkně veliký. Odtud už jsme šli zase směrem dolů k pozorovatelně a tou stejnou cestou přes letiště až k autu.

Byla to taková příjemná procházka, počasí nám vyšlo možná ještě líp, než jsme čekali. Dastík se proběhl, my se prošli a borůvky jsme taky ochutnali. Jen škoda, že jsem si nevzala plecháček, že jsem si jich mohla pár nasbírat na koláč, tak třeba někdy příště.


Navštívili jste někdy Brdy?


Informace, které by se mohly hodit:


10 Komentáře

  • Adyna 6 září, 2021 at 13:38

    Brdy jsem nenavštívila, ale hodně jsem o nich slyšela:) Super fotky!

    • Jájuška 7 září, 2021 at 16:01

      Děkuji 😊. Pokud budeš mít možnost, určitě vyraž 🤗.

  • Barbora 6 září, 2021 at 22:05

    Tady jsem ještě nebyla, ale vypadá to tam nádherně! Ty fotky Dostíka se ti moc povedly, vřes také miluji, krásně kvete, takže bych tam hned něco cvakla taky 😀

    • Jájuška 7 září, 2021 at 16:02

      Děkuji Baru ❤. Taky se mi moc líbí, fotila jsem je novým objektivem, který jsem si teda koupila už v lednu, ale konečně jsem ho mohla pořádně vyzkoušet a fotí teda božsky 😍.

  • Terka 9 září, 2021 at 4:02

    Jé, takový výlet by se moc líbil mému příteli, miluje ty bunkry a tak :D. V Brdech jsem nikdy nebyla :/.

    • Jájuška 13 září, 2021 at 15:13

      Přítelovi se tam taky díky tomu líbilo 😄🙈. Je tam krásně, je to pro mě taková druhá Šumava 💚🌲.

  • Beyond Ela 10 září, 2021 at 9:11

    Krásné fotky. Do Brd jezdím teď často za přítelovou rodinou, tak si ho uložím jako inspiraci na výlet, až nebudeme vědět, kam se jít podívat 🙂

    • Jájuška 13 září, 2021 at 15:13

      Děkuji 😊. Tak super, je to krásná procházka 🤗🌲.

  • WantbefitM 11 září, 2021 at 6:55

    V Brdech jsem nikdy nebyla – upřímně ani netuším, kde se cca nacházejí 😀 Ale stezka vypadá hezky, vřes také. Stihla jsi to opravdu tak tak, ale fotky s Dastíkem se ti moc povedly 🙂

    WantBeFitM

    • Jájuška 13 září, 2021 at 15:16

      Brdy se nacházejí v jihozápadní části Středočeského kraje 🙈🤗. Mockrát děkuji 🙂.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    O mně

    O mně

    Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

    ⬇ Sledujte mě ⬇

    Nový článek ✨

    Nejnovější příspěvky

    Archív příspěvků

    Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

    ×