Ze série výletů #1 | Jak plánuji výlet

15 ledna, 2021

Ráda bych vás tímto prvním článkem – Ze série výletů uvedla do menší série několika článků spojené s výlety, jejich přípravou a plánováním, průběhem a například i jaké je cestování s pejskem, kde a jak získávám různé tipy a kde se výlety inspiruji.

To je takový malý úvod k tomu, co mám teď v plánu na svém blogu tvořit. Takové články mám v plánu vydávat jednou za měsíc, tak se můžete těšit 🤗 .

Začínáme!

Abych články z této série byly postupně seřazené, přemýšlela jsem, kterým tématem začít a tak jsem to prostě vzala tak, jak výlet plánuji. Co tomu předchází, co následuje potom a co se děje k úplnému konci.

#1 Jak výlet plánuji

Před tím než někam vyrazíme si musím vše pečlivě nebo alespoň orientačně naplánovat. Nemám totiž ráda vyrazit někam jen tak a nezjistit si, co je v okolí, kam by jsme mohli zajít, co by jsme mohli vidět a tak podobně…

Proto se vždy snažím výlety naplánovat. Ať už s přesnými místy a vyhlídkami, které chceme navštívit nebo i místy, kde se můžeme najíst, popřípadně s nějakým obchůdkem, kde je možné zakoupit třeba nějaký suvenýr nebo třeba turistickou známku (které sbíráme).

Než začnu plánovat

Před tím než začnu s plánováním, se kouknu do kalendáře na jaký den mám vlastně plánovat – jestli je to všední den, víkend, zda je nějaké volno nebo jestli nemáme dovolenou. Od toho se to pak všechno odvíjí, hlavně teda náročnost a dálka na místo/výlet.

Druhým a velice důležitým bodem je pak počasí, které také hraje důležitou roli. Vždy se koukám jen orientačně, vím, že to nikdy není a nebude 100%, ale tak alespoň zhruba.

A teď už k plánování

Když vím, jaký den pojedeme na výlet a vím i jaké bude zhruba počasí, začnu plánovat dál. Toto se možná bude trochu prolínat s mým dalším článkem na téma: mám svůj Trip List (brzy se dočtete). Protože mám Facebook (kde jsem v mnoha skupinách) i Instagram (kde sleduju plno zajímavých lidí) – lidi na obě dvě soc. sítě přidávají dost fotek z míst, která navštívili a pokud mi to místo přijde něčím zajímavé nebo se mi jen tak líbí, připíšu si ho tak na svůj “Trip List“.

Den předtím než vyrazíme si buď to náhodně vyberu nebo si vyberu určité místo (někdy mi například pomáhá i jaké je aktuálně roční období – v zimě to na určitém místě může vypadat lépe než třeba na podzim 🙈).

Vyberu si tak jedno hlavní místo a od toho odvíjím své plánování dál. Nejlépe se mi plánuje, když si otevřu stránku Mapy.cz, tam totiž najdu vše, co potřebuji o dané lokalitě vědět. Najdu tam i místa, o kterých jsem třeba ani před tím nevěděla nebo o nich nebyla nikde ani zmíňka. V mapě jsou například skvěle vidět různé vyhlídky a zajímavá místa, která stojí za to je navštívit.

První úkol v mapě

Jako první kliknu do záložky plánování (vpravo nahoře) a najdu místo, kde je možné zaparkovat. Takže nejčastěji je u daného místa nějaké záchytné parkoviště nebo místo, kde se dá zaparkovat.

Parkoviště se snažím hledat vždy bezplatné, většinou se mi to podaří, ale někdy tam bohužel jiné není. Výhodou map je, že u většiny z nich už přímo v mapě vidíte, kolik dané parkovné (někdy jen orientačně) stojí. Proto je vždy lepší, si s sebou vzít i nějakou hotovost.

Plánování na Mapách.cz

V mapě si vždy zadám nejprve start – z domova 🏠 a cíl – parkoviště 🅿. Od toho pak už v mapě tvořím trasu a zaznamenávám různé zastávky, které chceme navštívit, někdy tam zadám i nějakou restauraci 🍽. Jako cíl si pak zase zadám parkoviště 🅿, aby jsme věděli kudy zpátky. Pak už nás čeká jen cesta do sladkého domova 🏠.

Konec prvního článku série výletů

Tímto uzavírám první článek ze série výletů 📝. Příště se můžete těšit na druhý, ve kterém se rozepíšu, co si s sebou balím na výlet.


Doufám, že se vám článek líbil 🤗 a třeba něco okoukáte nebo i využijete. Pokud na výlet vyrážíte vy, jste raději ti, co si vše předem naplánují nebo jen tak vyrazíte a rozhodnete se až na místě kudy a kam? 🙂


Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O mně

O mně

Vítám Tě na svém blogu. | Ráda výletím 🏞|fotím📸| a 🌲|toulám se přírodou🐾|🤍|cestuji s láskou|❤️|. Najdeš tu různé střípky, radosti, zážitky a inspiraci ✨ a pár střípku i z mateřství 👧|. Mé motto zní: 𝒩𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓈𝓉𝑜𝓅 𝒹𝓇𝑒𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔.

⬇ Sledujte mě ⬇

Nový článek ✨

Nejnovější příspěvky

Archív příspěvků

Velikonoční inspirace 🐰🐣🌿

×