RECEPTY

Domácí loupáky

Již dlouho jsem měla na seznamu, že bych chtěla zkusit upéct loupáky. O víkendu byl na ně čas a tak jsem se do nich pustila. Jelikož se jedná o kynuté těsto a je to celé trošku časově náročnější na přípravu, tak jsem si těsto zadělala už dopoledne, aby mi přes oběd hezky vykynulo.

Ingredience na 16 loupáků:

  • 500 g hladké mouky
  • 230 ml mléka (pokojové teploty nebo vlažné)
  • 100 g změklého másla
  • 75 g cukru
  • 1 vejce
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • vejce na potření
  • mák

Postup:

  • Do mísy robota dáme mouku, cukr a sůl. Promícháme a uprostřed vytvoříme malý důlek. Přidáme část vlažného mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmícháme na řídké těstíčko. Přikryjeme a necháme 20 až 30 minut vzejít.
  •  Přidáme zbylé mléko a vejce. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidáme změklé máslo a hněteme dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjeme a necháme kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujeme na oválný bochník a rozválíme válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné.
  • Plát těsta poté nožem rozdělíme na čtyři stejně velké trojúhelníky.
  • Trojúhelník si pak položíme zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projedeme, aby se prodloužil do délky a srolujeme.
  • Srolovaný rohlíček je potřeba otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod.
  • Srolovaný tvar jemně uchopíme prsty a vytvarujeme do tvaru podkovy.
  • Přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjeme a necháme dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejeme na 170 °C.
  • Dokynuté loupáky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a šup s nimi do trouby!
  • Pečeme 15 až 20 minut. Můžeme se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžeme je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce.

Zdroj receptu

Recept je ze stránky recepty.cuketka.cz

Tak co, vyzkoušíte je také? Recept se možná zdá trošku složitější a časově náročnější, ale s video-postupem to zvládne opravdu každý 🤗.

16 Comments

Napsat komentář: Michaela Cheetah Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *