
Domácí loupáky
Již dlouho jsem měla na seznamu, že bych chtěla zkusit upéct loupáky. O víkendu byl na ně čas a tak jsem se do nich pustila. Jelikož se jedná o kynuté těsto a je to celé trošku časově náročnější na přípravu, tak jsem si těsto zadělala už dopoledne, aby mi přes oběd hezky vykynulo.
Ingredience na 16 loupáků:
- 500 g hladké mouky
- 230 ml mléka (pokojové teploty nebo vlažné)
- 100 g změklého másla
- 75 g cukru
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g soli
- vejce na potření
- mák
Postup:
- Do mísy robota dáme mouku, cukr a sůl. Promícháme a uprostřed vytvoříme malý důlek. Přidáme část vlažného mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmícháme na řídké těstíčko. Přikryjeme a necháme 20 až 30 minut vzejít.
- Přidáme zbylé mléko a vejce. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidáme změklé máslo a hněteme dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjeme a necháme kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujeme na oválný bochník a rozválíme válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné.
- Plát těsta poté nožem rozdělíme na čtyři stejně velké trojúhelníky.
- Trojúhelník si pak položíme zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projedeme, aby se prodloužil do délky a srolujeme.
- Srolovaný rohlíček je potřeba otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod.
- Srolovaný tvar jemně uchopíme prsty a vytvarujeme do tvaru podkovy.
- Přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjeme a necháme dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejeme na 170 °C.
- Dokynuté loupáky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a šup s nimi do trouby!
- Pečeme 15 až 20 minut. Můžeme se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžeme je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce.
Zdroj receptu
Recept je ze stránky recepty.cuketka.cz
Tak co, vyzkoušíte je také? Recept se možná zdá trošku složitější a časově náročnější, ale s video-postupem to zvládne opravdu každý 🤗.
16 Comments
discoveringglam
Tak toto musím skúsiť
DISCOVERINGGLAM
Jájuška
Vyzkoušej, věřím, že nebudeš litovat! 🤗👩🍳
Barborah
Jeee, děkuji za tento recept, já loupáky miluju a taky se na ně už dlouho chystám 😍
Jájuška
Není vůbec zač, recept od pana Cuketky mohu doporučit všema deseti 🤗. Tak ať se povedou 👩🍳😊.
Terka
Jéé, jsem ráda za sdílený recept, ty budu muset někdy vyzkoušet, vypadají fakt úžasně 🙂 <3.
Jájuška
Jsem ráda, že ti udělal radost 🤗❤. Děkuji a určitě vyzkoušej 🙂.
Michaela Cheetah
Mňaaaaam 🤤🤩 sakra já tak moc miluju loupáky a úplně jsem na ně zapomněla! 😍 Děkuji za recept, ty budu muset zkusit! Vypadají nádherně! 💖
Jájuška
Děkuji ❤, není zač, určitě vyzkoušej 😊👩🍳.
Adyna
Ty vypadají bezvadně, nikdy jsem to nezkoušela, ale určitě musím!:)
Jájuška
Díky ❤. Vyzkoušej, věřím, že se ti také povedou 🤗.
Michaela
Kynuté peču hoodně často, takže už mi to nepřijde ani náročné. Beru to jako normální pečení, jen to déle trvá 🙂 Loupáčky se ti povedly dokonale! Také nad nimi přemýšlím, ale ještě jsem se k nim nedostala. To pak snídaně dostává úplně nový rozměr 🙂
WantBeFitM
Jájuška
Já teda zas tak často ne 🙈, ale vždy se trošku bojím, aby mi vzešel kvásek. Naštěstí, jsem nikdy neměla žádný problém a hezky vzešel 🙂. Ano, u kynutého těsta se musí počítat trochu s časem na víc. Děkuji ❤, s máslem byly moc dobré 🙈.
Michaela
Jeee, mňaaam, miluju loupáky. ♥ Čerstvé, křupavé, uvnitř vláčné… 😀
Jájuška
❤ ano, přesně takové byly 😍
Jana
Tak ty vypadají božsky! Miluji loupáky! 🙂 Jen teda vím, že do tohoto receptu se pouštět nebudu, protože neumím zadělávat na těsto 😀 Droždí prostě nedávám… a že jsem těch pokusů už měla, ale ani jeden nedopadl. Kynutý není nic pro mě 🙂 Netuším, co dělám špatně.. možná to mléko, nevím..
Jájuška
Děkuji 😍. Je fakt, že jsem párkrát taky bojovala s kváskem.. a mou chybou bylo vždy to mléko.., např. že bylo moc horké. Takže se ho snažím ohřát v mikrovlnce jen na pár sekund, aby bylo opravdu vlažné. Třeba se to jednoho dne povede, neztrácej naději 🍀